Cum te feresti de manipularea de la TV

Uneori panica ne prinde in capcana si nu mai stim cum sa scapam. Citim articole si urmarim video-uri prin care suntem indrumati cum sa scapam de negativism si de multe ori sfaturile sunt greu de aplicat imediat. Aceasta pentru ca noi suntem deja de ceva vreme intr-o pasa proasta, din cauza ca n-am observat la timp capcana, iar in acest stadiu este mai greu sa te echilibrezi. Iar de cele mai multe ori am fost "invitati" cu abilitate, direct in respectiva capcana, prin tehnici precise si foarte eficiente de manipulare.Parca niciodata n-am fost mai predispusi manipularii ca si acum, in contextul COVID-19. Probabil ca nu ti-e greu sa-ti dai seama ca esti manipulat(a) cu televizorul. Dar stii precis cum?


Astazi iti arat doua tehnici pe care profesionistii din media le folosesc din plin pentru manipulare si pe deasupra tehnicile sunt si subliminale. Cu alte cuvinte, nu conteaza ce spun reporterii, ci conteaza cum spun si mai ales contextul, sau "cadrul" in care se manifesta ei.


Prima tehnica de manipulare subliminala

Urmareste cu atentie urmatoarea emisiune de stiri. Analizeaza tonul pe care reporterul il foloseste. Mai ales la stirile "bomba" vei vedea ca toate cuvintele sunt insotite de un ton precipitat, agitat. Prin tehnica numita "oglindire" scopul este ca si telespectatorul sa preia mental si inconstient acea agitatie, practic "imitand" tonul reporterului. Poti ajunge in situatia ca peste cateva secunde/minute sa primesti o stare inexplicabila de agitatie sau neliniste, fara sa-ti dai seama precis de ce. Vei spune "stirea e de vina", dar acum stii: nu este "stirea" ci a fost "tonul" reporterului. O tehnica de manipulare studiata si exersata, iar reporterii pe care-i vezi mai "blajini" in exprimare nu vor ajunge niciodata "sus".


Ce este de facut pentru a te apara

  1. primul pas de contracarare este sa tii minte ca "tonul" si "oglindirea" este o tehnica de manipulare si esti foarte atent(a) la asemenea manifestari de acum inainte.

  2. incearca sa te detasezi de influenta exercitata de aceasta tehnica, prin orice mijloc, de exemplu spune celor de langa tine sau tie insuti/insati daca esti singur(a) ca este vorba despre manipulare. Retine doar informatia care te intereseaza sau daca nu crezi ca poti sa te centrezi, schimba canalul. Oricum aceeasi informatie este repetata incontinuu si avem nevoie de mult mai putine stiri decat credem.


A doua tehnica de manipulare subliminala

Urmareste momentele cand esti invitat(a) sa urmaresti drame personale. Este aleasa o persoana care povesteste momentele dramatice sau tragice prin care trece. Vei vedea destule astfel de momente in aceste zile.


Tehnica este folosita in doua feluri: 1/ pentru a potenta un concept, principiu sau generalitate explicata anterior: "au fost douazeci de victime la spital, iata marturia uneia dintre ele", si 2/ nu exista un principiu general valabil sau este foarte greu de demonstrat, deci se trece foarte rapid la un caz particular in speranta ca dramatismul accentuat ne va face sa credem ca situatia este una des intalnita (extrapolare fortata): "aceasta victima avea 19 ani" si se adauga "iata ca virusul face ravagii si la tineri" aici s-a folosit inca o tehnica, in mod combinat, revenim insa alta data la ea, acum o luam pe bucati, tinem minte extrapolarea exacerbata. Daca te lasi influentat de drame personale, vei avea de suferit mental.


Suntem oameni si este normal sa fim atenti la drama altora, este normal sa fim empatici, adica sa ne punem in situatia persoanei care sufera. Problema intervine prin faptul ca dramatizarea excesiva ne face sa trecem de pragul empatiei, ne face chiar sa ne imaginam destul de vivid ca suntem deja in locul persoanei care traieste drama (trecem la simpatie) si prin asta proiectam o drama inexistenta in prealabil, asupra propriei persoane. De aici scopul este atins, am inglobat si noi frica in propriul nostru sistem.


Ce este de facut pentru a te apara

  1. iti amintesti cat de des posibil ca "drama personala" este o tehnica de manipulare, de asemenea te antrenezi sa observi folosirea acestei tehnici

  2. incearca sa te detasezi de influenta exercitata de aceasta tehnica, povestind celor apropiati despre tehnica, sau spunandu-ti tie despre aceasta tehnica, ramai la esenta rationala a informatiilor pentru a te feri eventual de situatii similare. Asta nu inseamna sa fii "rece" la drama persoanei in cauza, dar in acelasi timp evita sa te implici emotional excesiv

  3. schimba postul fara ezitare, poate ai uitat, dar drame si tragedii se intampla in fiecare secunda pe glob, iar asta nu inseamna ca noi trebuie sa stim de ele. Si nu stim tocmai din cauza ca nu putem gestiona atata durere. De acum inainte este bine sa te uiti la asemenea scene, doar in scop educativ, adica exersezi tu si ii inveti si pe ceilalti cum sa se apere


Acestea sunt doar doua tehnici de manipulare des folosite, "tonul si oglindirea", si respectiv "drama personala". Vom reveni cu alte si alte tehnici in saptamanile care urmeaza.


Scopul nostru este sa educam cat mai multi oameni in ceea ce priveste tehnicile de manipulare, deoarece numai astfel oamenii pot deveni liberi de influente externe rau-voitoare.


Daca articolul ti s-a parut util, nu ezita sa dai share si sa ne spui ce alte metode de combatere a tehnicilor de mai sus s-ar putea aplica. De asemenea, daca ai indentificat si alte tehnici, le vom discuta pe larg in viitor.


Invata sa fii liber(a),


Mircea  • LinkedIn Social Icon
  • VisionPower Training
  • YouTube Social  Icon

©2020 by VISION POWER

Bd Pipera, no. 1/I, Office 5-6, Bucharest, ROMANIA