Cum să eviți manipularea în dezbateri și cum alegi răspunsul potrivit

Dacă ți-ai pierdut vreodată cumpătul în dezbaterile de pe social media, poate este bine să identifici și să combați conștient unele modele de manipulare, pe care le folosesc „adversarii”, conștient sau inconștient. Iată câteva exemple de tehnici de dezbatere nepotrivite, sau ineficiente, care pot fi folosite impotriva ta cu bună știință.


Odată identificate aceste tipare, poți alege un răspuns mai potrivit și poate va fi mai ușor să câștigi dezbateri, deși scopul nostru final este, sau poate ar trebui sa fie, acela de a nu ne lăsa manipulați și de a învăța. Am folosit exemple legate de subiecte fierbinți astăzi. 1 / Discuție abstractă, dar fără detalii sau exemple: „numeroși medici au spus că ...” (fără exemple); ce poți să faci: cere detalii și exemple pentru a înțelege mai bine, în loc să trimiți răspunsul tău direct. 2 / Emiterea de judecăți fără explicații: "Acest lucru este ilogic, nu credeți acest lucru ...” ce poți să faci: cere să ți se explice logica celor susținute de către ”adversarul” tău 3 / Puncte de vedere nesusținute de de dovezi: „Virusul nu poate fi transmis persoană la persoană (fără adăugarea studiului) ce poți să faci: cere un articol, un studiu, de la o autoritate etc.


4/ In ziua de astăzi nu poți avea încredere nelimitată nici în instituții ”respectabile”, prin urmare nu orice recomandare a unei asemenea instituții este ”literă de lege”; ce poți să faci: dacă identifici măsuri greșite din trecut, poți pune la îndoială credibilitatea respectivei instituții, dar nu este suficient. Te poți folosi de logică sau de alte argumente pentru a combate instituțiile ”credibile”; de exemplu, este recomandat să înțelegi dacă respectiva instituție are conflicte de interese în respectivul subiect. 5 / Dovada ”adversarului” nu este echilibrată: cineva contrazice un studiu al unui expert, evocat de tine, dar utilizează opinii ale unui nespecialist. ce poți să faci: menționează ca expertul evocat de tine are credibilitate mai mare. 6 / Discuții paralele, folosirea unui contra-argument care nu abordează punctul discutat sau evitarea subiectului: „Înțeleg logica ta, dar ai greșit înainte și, oricum, există atât de multe informații înșelătoare” ce poți să faci: arată că ”adversarul” ocolește subiectul și cere-i să fie la obiect. 7 / Concluzii generale (extrapolare), luând fapte relativ izolate și extrapolând „există un consens în lumea medicală” sau „oamenii de știință cred că…”, în exemplul evocat, trebuie să știi că rareori există consens în jurul descoperirilor, noilor tehnologii; ce poți să faci: arată generalizarea și contestă acea generalizare. 8 / Exagerare: „întregul sistem medical se va prăbuși”, „țara este în șoc” ...ce poți să faci: cere dovezi care susțin generalizarea 9 / Declarații personale jignitoare: „ești un idiot pentru a crede acest lucru”: ce poți să faci: nu treci la contra-argumente fără să-ți atenționezi întâi adversarul că nu îi sunt permise asemenea exprimări. Abia apoi treci la contra-argumente. Nimic din cele de mai sus nu vor fi de ajutor decât dacă reușim să ne păstrăm cumpatul în timpul discuțiilor. Mai multe despre acest subiect într-o altă postare.


Sper că acest lucru te ajută, iar citirea acestui articol este doar începutul. Tehnicile de mai sus trebuie conștientizare la fiecare ”dezbatere”. De aceea este nevoie să eviți răspunsurile impulsive în orice dezbatere. Este nevoie de analiză cumpătată a replicilor primite, identificarea manipulării, alegerea răspunsului potrivit și abia apoi este vremea replicii tale.


Mai știi alte situații similare, ne-ar plăcea să ne completăm lista de tehnici de combatere a manipulărilor?


Nu uita să dai share acestei postări, în speranta că vom învăța cu toții, nu ne vom lăsa manipulați, mai ales de guverne și vom economisi cu toții energie, prin adăugarea de calitate dezbaterilor pe care le purtăm.


Succes!


PS. vezi pagina principală cu training-uri https://www.myvisionpower.com/ si like paginii de facebook https://www.facebook.com/VisionPowerTraining/

  • LinkedIn Social Icon
  • VisionPower Training
  • YouTube Social  Icon

©2020 by VISION POWER

Bd Pipera, no. 1/I, Office 5-6, Bucharest, ROMANIA