Cum obții ajutor în situații periculoase, în public (VIDEO inclus)

De multe ori vei observa că în situații periculoase oamenii nu sar în ajutorul celui aflat în dificultate. Vor fi mulți privitori, mulți cu intenții bune, dar pe tine ce cu ce te-ar ajuta ”intențiile bune” când ești într-o situație dificilă și nu primești ajutor?


Oamenii își justifică inacțiunea prin scuze ”mă temeam”, ”nu voiam să mă pun în pericol”, însă decenii de cercetări au demonstrat ca alta este realitatea. Oamenii nu acționează din cauză că se află, în mod inconștient, sub influența unei tehnici de manipulare foarte puternice.


Pentru a obține ajutor în situații limită, în primul rând trebuie să cunoști tehnica de manipulare, pentru a te feri de ea


De ce oamenii nu intervin în ajutorul celorlalți? Robert Cialdini Phd., cercetător și autor, este și el de acord că oamenii tind să nu se implice deoarece sunt manipulați la nivel inconștient.


Este vorba despre aceeași tehnică de influențare folosită în multe ocazii diferite, iar noi nu recunoaștem ”tehnica”, deși în multe situații este folosit același ”tipar”. Încearcă să-ți dai seama ce au în comun următoarele situații: 1/ te uiți pe booking.com și îți apare mesajul ”încă două persoane se uită acum la acestă cameră”; 2/ băiatul simpatic din cabina avionului de la Ryanair, care vinde (multe) bilete la loterie și vine spre oameni tinând în mână banii încasați anterior; 3/ crima din martie 1964 din Queens, New York, cand o femeie a fost ucisă pe stradă, iar 38 de persoane care au urmărit fapta din siguranta propriului cămin și nu au intervenit.


În primele două situații manipularea este ”învățată”, conștientă, iar în ultimul, manipularea este ”inconștientă”. Dar în toate cele trei cazuri tehnica de manipulare se numește ”dovada socială”: oamenii tind sa se comporte, în situații noi, cu care nu sunt obișnuiți, la fel ca și ceilalți oameni, asemenea lor, pe care-i observă. Tehnica de influențare/manipulare se numește DOVADA SOCIALĂ, și se manifestă prin reunirea a trei elemente:


Elementul A) Situații iesite din comun: 1/nu toată ziua pleci în concediu, 2/ nu toată ziua mergi cu avionul, 3/ nu în fiecare zi asiști la situații de viată si de moarte.


Elementul B) Oamenii similari cu cel influențat sunt prezenți în toate cele trei situații descrise mai sus: 1/ cei care caută, ca și tine, camere în condiții similare, 2/ oameni ca și tine care au plătit mai devreme prețul biletelor la loterie/tombolă, în avion 3/ oamenii care observau crima de după perdea și erau similari ca și comportament și condiție socială (aceeași vecinătate, etc.)


Elementul C) Influența exercitată asupra ta de oamenii similari și în situații similare este prezentă în toate cele trei scenarii: 1/ posibilele acțiuni a celorlalți vizitatori de pe site te pot grăbi să acționezi la rândul tău prin a rezerva, 2/ banii din mâna vânzătorului îți sugerează la nivel subliminal că și alții asemenea ție, într-o situație similară au cumpărat, deci să cumperi și tu, 3/ oamenii de după perdea, care n-au intervenit în ajutorul victimei, nici măcar prin țipete adresate agresorului, și-au transmis unii altora soluția: inacțiunea.


Pe tine te intereseaza să nu cazi în plasa manipulatorilor și, cel mai important, cum să-i faci pe alții, în situații critice pentru tine, să scape de manipularea prin DOVADA SOCIALĂ și să-ți sară în ajutor. În video-ul de mai jos este explicată încă o data tehnica, așa cum este folosită în vânzări. Doar ai grijă să o folosești în scopuri etice.
Și iată-ne ajunși la soluția pentru a reuși să obții ajutor în situații limită


Acum că ți-ai amintit (posibil) de noi variante despre cum funcționează tehnica DOVADA SOCIALĂ, pe românește EFECTUL DE TURMĂ, iată ce să faci pentru obține ajutor in situații limită, conform cercetărilor sociologice, iar solutia este în doi pași:


1/ să-i scoți pe unul sau doi din ”turmă”

2/ ceri ajutorul în termeni clari


Cu alte cuvinte, în cazul în care ți se fură un obiect pe stradă, să spunem, există puține șanse să obții ajutor dacă strigi ”ajutor” sau ”ajutați-mă”. Este foarte important să identifici o persoană specifică, pe care o identifici fără echivoc: ”domnul cu palton verde” (o scoți din ”turmă”) și apoi adaugi ce dorești: ”fugi după el”. Deși pare simplu, în realitate nu o facem și de aceea sunt puține șanse sa fim ajutați. Deci antrenamentul mental este să uităm tehnica nefolositoare: ”ajutor!” și să o înlocuim cu ”Domnul în palton verde, fugi după el”. Ideal ar fi să selectezi rapid pe cineva care ar și avea șanse să fugă...


În cazul în care nu procedezi așa, sunt foarte slabe șanse ca cineva să intervină. În mod instinctiv, vor observa inacțiunea celorlalți și vor face ce face majoritatea, adica ”nimic!”. Așa vei avea, clar mai multe șanse. Iar acum ești conștient de posibile reacții inconștiente, din trecut, ale tale sau ale altora.


Dacă articolul ți-a fost de folos, lasă-ne un feedback aici sau pe facebook și nu ezita să-ți ajuți prietenii cu un share, în acest caz poti folosi chiar DOVADA SOCIALĂ pentru a-i influența pozitiv pe cei din jurul tău.


Acesta a fost cel de-al doilea episod din seria ”Secretele influențării”. Scopul acestei secțiuni de blog este să educe oamenii pentru a deveni alerți la manipulare și pentru a reuși să-și influențeze semenii în mod pozitiv. Prea multe idei bune se pierd în lipsa tehnicilor de influențare și prea mulți oameni fără etică ne manipulează, răpindu-ne libertatea.


Învață să fii liber,


Mircea


PS. vezi și primul episod care descrie tehnici de manipulare https://www.myvisionpower.com/post/cum-te-feresti-de-manipularea-de-la-tv


Vezi si daca te intereseaza vreunul din training-urile noastre gratuite

https://www.myvisionpower.com/


Poti sa te abonezi si sa comentezi prin inregistrare la blog. Multumim inca o data ca ai citit pana aici!! Pe curand!!  • LinkedIn Social Icon
  • VisionPower Training
  • YouTube Social  Icon

©2020 by VISION POWER

Bd Pipera, no. 1/I, Office 5-6, Bucharest, ROMANIA